Doňa Bernarda

Složení tohoto ikonického vína společnosti LFE je 50 % Cabernet Sauvignonu, 30 % Carmenere, 15 % Petit Verdot a 5 % Cabernet Franc. Hrozny pocházejí ze starých vinic o velmi malém, kontrolovaném výnosu (6 t/ha) z nejlepších poloh Colchagua Valley.

Sklizeň proběhla ručně na konci dubna a v prvních dnech května. Zpracování hroznů byla věnována největší péče a šetrnost. Rmut byl kvašen v nerezových tancích po dobu 7 dní při teplotě 25 – 26 °C. Dalších 10 dní pak probíhala postfermentační macerace. Pak bylo víno přemístěno na 16 – 18 měsíců do nových sudů z francouzského dubu, kde zrálo při kontrolované teplotě 12 °C. 


Doňa Bernarda je tmavě červené víno s příjemným aroma sušených švestek, borůvek a fialek, dobře snoubené s kávovými a vanilkovými tóny. Chuť je jemná, plně tělnatá, s dlouhou dochutí sladkých tříslovin.


Podává se při teplotě 18 °C a je vhodná ke všem úpravám červených mas, zrajícím sýrům a zvěřině.


Skladovací potenciál je 8 – 10 let.